Przepis zaczerpnięty ze strony https://www.ajurwedanacodzien.pl/chlebek-zmieniajacy-zycie/ Tam też można sprawdzić ile czego jak chcesz być skrupulatny. Ja mój chleb robię zawsze inaczej tzn z tego co mam akurat w domu.

Co można do niego dodać?

Pestki słonecznika, dyni, siemie lniane, płatki migdałowe, orzechy; laskowe, włoskie, pini, (pozgniatane moździerzem ale bez przesady).

Suszone owoce np. żurawine. Aby masa była zbita można dodać do wyboru mielone migdały, płatki owsiane lub jaglane lub kasze jaglaną.

Do sklejenia potrzebujesz np olej kokosowy około 3 łyżki.

Poza tym oczywiście szczypta soli, można też dodać szczypte cynamonu jak ktoś lubi.

Dlatego moje zawsze wychodzi inaczej, czasami mam ochotę na bardziej chlebowe a czasami jako zdrowa przekąska do kawy, wtedy świetnie sprawdza się z cynamonem. Wszystko zależy od Twoich smaków.
Całość mieszamy, najlepiej składniki dodawać po równo każdego wtedy smaki się równoważą. Jak uznasz, że masa jest za bardzo zbita dodać wody. Pozostaw pod przykryciem na godz lub dłuzej nawet na całą noc aby orzechy zmiękły. A nastepnie wyłóż do formy posmarowanej np olejem i piecz w temp 190 przez 50-60min. Smacznego